Mikä palvelupaketti sopii meille parhaiten?

Yhteiskunnassamme elää paljon koiria ja siksi on tärkeää, että otamme vastuuta ja opetamme koiristamme sellaisia, että ne eivät aiheuta vaaraa meille itsellemme tai ympäristöllemme.

Jokaisella meillä on elämässämme paljon asioita, joista koiran kanssa toimiminen on yksi osa-alue. Koiran käytöksen haasteet kuormittavat arkea, mutta ammattikouluttaja auttaa muokkaamaan toimintatavoista sellaisia, että hyvinvointi lisääntyy. Huomaa kuitenkin, että muutosten tekeminen ei tapahdu ihan hetkessä.

Anna itsellesi aikaa ja opettele pienissä palasissa uusia käytäntöjä. Tässä alla kuvitteellinen esimerkki, jossa otteita todellisista minulle vastaan tulleista tilanteista eri perheiden kanssa:

Taluttimessa kiskova koira, joka on koko ajan lenkeillä kiireisen oloinen säntäillen talutin kireällä eri suuntiin. Taluttajalla on hartiat jumissa ja ulkoilemaan lähtemisestä on tullut ikävää pakkopullaa, koska se aiheuttaa ärsyyntymistä ja kipua käsiin.

Ihan ensimmäiseksi kartoitetaan talutusvarusteet ja muut varusteet, joita ulkona on mukana. Uusien varusteiden hankkimiseen menee aikaa seuraavaan palkkapäivään.

Sitten huomataan, että koiralla on taipumusta saada ripuli syötyään koulutuksessa käytettyjä herkkuja. Varataan aika eläinlääkärille, vaihdetaan koiran ruokavalio ja seurataan muutoksia koiran voinnissa. Kun koiran vointi on kohentunut, jatketaan tehokkaampaa kouluttamista osana arjen ulkoiluja.

Samaan aikaan omistaja on päättänyt muuttaa toiseen osaan kaupunkia, joten koulutus jää muuton takia muutamiksi viikoiksi. Tokihan kouluttajan tuki auttaa sopeutumisessa uuteen ympäristöön, joten koulutus edistyy mukavasti.

Kahden tapaamisen jälkeen omistaja huomaa, että koira on yksin ollessa levoton. Kolmannen tapaamisen aiheena on yksinolon harjoittelun kertaaminen, videointijärjestelyjen miettiminen ja seuranta. Omistaja päättää ostaa vielä toisen palvelupaketin, jotta harjoittelu varmasti edistyy.

 

Toinen esimerkki: Pentuvalmennus-paketti ekan koiran hankkineelle perheelle

Tapaamme ensimmäisen kerran videopuhelun kautta viikko ennen pennun saapumista. Keskustelemme siitä, miten kodista tehdään pentuturvallinen ja mitä on turvallinen sosiaalistaminen. Keskustelut sivuavat myös sitä millaisessa syntymäkodissa pentu on ensimmäiset viikkonsa viettänyt, sillä se vaikuttaa pennun reaktioihin uudessa kodissa.

Pennun kotiuduttua saan viestejä Whatsappin kautta – söpöjä kuvia ja kysymyksiä. Tapaamme toisen kerran kotikäynnillä, kun pennulla on ikää noin 10 viikkoa. Aloitamme kontaktin harjoittelun sekä ohjaamme pentua kohdistamaan hampaat sallittuihin leluihin käsien, varpaiden ja vaatteiden sijaan.

Toisen ja kolmannen tapaamisen välissä pennun kanssa käydään eläinlääkärillä rokotusreissulla. Samalla huomataan hampaiden vaihtumisen alkaneen.

Kolmannella tapaamisella harjoittelemme luoksetuloa kotipihassa sekä varusteiden pukemista, turkin hoitoa ja kynsien leikkaamista. Neljännen tapaamisen sovimme läheiseen ostoskeskukseen, jotta kontaktin ja taluttimessa kulkemisen voi yhdistää sosiaalistamiseen. Pentu on tällöin noin 4,5 kk ikäinen ja kasvanut jo sen verran, että kaulapanta on pitänyt vaihtaa leveämpään.

Neljännen tapaamisen jälkeen kuluun noin 4 kk ja saan kutsun tulla uudelleen perheen avuksi, kun koira on teini-ikäinen ja uudenlaisessa ikävaiheessa.

 

Lopuksi

Esimerkeistä huomaat, että elämässä tapahtuu tilanteita, jotka hidastavat koulutustavoitteissa etenemistä ja se on ihan ok näin! Opettele tuntemaan oman koirasi persoona ja omat resurssit. Aseta tavoitteita ja päivitä niitä tarvittaessa. 

Ennen kuin olet kouluttajaan yhteydessä, mieti millaisissa tilanteissa olet vuorovaikutuksessa koirasi kanssa, millaiset asiat ovat sinulle ne tärkeimmät koiranomistajana ja onko hyvä jättää jokin toinen aikaa vievä harrastus, jotta voit keskittää resurssit koiran kanssa oppimiseen. Yhteinen matka koiran kanssa on antoisa – siinä oppii samalla myös itsestään paljon.

0
Feed

Jätä kommentti