Unelmakoiraa etsimässä, osa 3: Reipas ja iloinen

Koiran persoonaan on helppo ihastua – minulle se on käynyt lukemattomia kertoja vuosien varrella. Usein näissä tilanteissa tunnistan samoja piirteitä kuin jossakin aiemmin tapaamassani koirapersoonassa. Kiehtovaa!

Facebook-keskustelussa unelmakoiran ominaisuuksina mainittu reippaus ja iloisuus kuulostavat helposti määriteltäviltä – vai miten on?

Minulle reipas koira tarkoittaa uteliasta ja vaikkapa uudessa paikassa rennosti käyttäytyvää koiraa, joka tutkii paikkaa innoissaan. Melko reippaaksi voidaan lukea minun kokemuksieni mukaan myös sellainen koira, joka ensin tuumailee ja menee sitten tutustumaan uuteen henkilöön / esineeseen tai vastaavaan kohteeseen.

Iloinen koira on minun ajatuksissani koira, joka suhtautuu myönteisesti ja iloisesti uusiin ihmisiin sekä useimmiten myös uusiin koiriin. Sosiaalisuus voi rajoittua myös niin, että koira on kiinnostunut lähinnä ihmisistä tai lähinnä lajitovereistaan.

*_*_*_*_*_*_*_*_*

Väistämättä näistä edellä olevista määritelmistä mieleeni tulee resilienssi, josta Heli Väätäjä on kirjoittanut blogissaan tiivistäen Katriina Tiiran luentoa

Monenlainen taustatekijä vaikuttaa resilienssiin aina emonhoivasta ja varhaisista syntymäkodin kokemuksista lähtien. Tämän takia on todella tärkeää kiinnittää huomiota a) millaisesta paikasta koiran hankkii ja b) miten järjestää varhaisen pentuajan elämän uuden perheenjäsenen kanssa.

Alle 4 kk ikäinen pentu tarvitsee paljon lepoa – sitä on vaikea ymmärtää, että todella paljon. Yleensä aina me ihmiset olemme yli-innokkaita sosiaalistamaan pentua ja siten pentu kuormittuu kaikesta siitä puuhasta mitä järjestämme sille. Yleensä ohjeistan pentuperheitä tutustumaan ensimmäiset pari viikkoa pentuun ja luomaan jonkinlaisen vuorokausirytmin, jota noudatetaan. Tämän jälkeen voidaan suunnitella järjestettäväksi osana normaalia arkea erilaisia kokemuksia pennulle. Autolla ajelua, lähikaupan parkkipaikalla hengailua, koiratarvikeliikkeessä käväisyä, ehkä sisarusten kesken leikkitreffejä, naapureiden koiriin tutustumista lyhyitä hetkiä kerrallaan. Kaikkien näiden tilanteiden jälkeen täytyy levätä!

Panosta myös ensivaikutelmaan: järjestä ekat kokemukset niin, että niistä tulee positiivisia pennulle. Ja ihan sama juttu rescuetaustaisen aikuisen kodinvaihtajan kanssa. Anna aikaa tottua rauhassa uuteen kotiin. Tarkkaile mitkä asiat ovat jännittäviä ja anna koiran valita miten toimii. Hallinnan tunne on tärkeä turvallisuutta luova tekijä. Meiltä ihmisiltä siis tarvitaan uskomattoman paljon kärsivällisyyttä sekä suunnitelmallisuutta ekojen kokemusten kanssa.

Koiran elekielen tunnistaminen ja kunnioittaminen antaa hallinnan tunnetta koiralle. Kun koira on vetäytyvä tai muuten jännittynyt, älä lähesty väkisin vaan anna tilaa. Jos koira tulee tutustumaan, ole rauhallinen ja anna koiran tehdä aloite kontaktista.

Uskalla itse katkaista tilanne, jos se näyttää koirallesi liian vaikealta. Ole oman koirasi puolesta puhuja ja luottoihminen. Koirat ovat täysin riippuvaisia meistä – olethan luottamuksen arvoinen!

Lopputuloksena on toivottavasti iloinen ja reipas koira = resilientti koira, jonka kanssa voi kulkea siellä missä itse haluat kulkea ja koira on mahdollista ottaa mukaan.

0
Feed

Jätä kommentti